Jak jsme se vypořádali se psím stresem na Voříškiádě

05.09.2013 20:12

     2. září 2013, tedy minulou neděli jsme byli na úžasné akci. Byla to Voříškiáda Agility klubu Lomnice na podporu občanského sdružení MÍSTO. Pořadatelé nás požádali o ukázku dogdancingu. To jsme samozřejmě nemohli odmítnout :) no a když už jsme tam byli, rovnou jsme se přihlásili, protože takovou příležitost si samozřejmě nemůžeme nechat ujít :D

    Musím Fidouše hrozitááánsky pochválit, protože úžasně v klidu vydržel cestu vlakem. Musím taky pochválit paní průvodčí, která nám dovolila sundat košík z držtičky :). Samozřejmě stres to pro Fida byl i tak, protože je to zkrátka histerka a cíťa. Fidoušův stres se projevuje třesem, nepřítomností a histerickým ječením. To určitě znají všichni, kdo mají psa nerváka :). No ale zjistila jsem, že si Fidouš sám našel způsob, jak se stresu zbavit a myslím si, že to umí každý pes a my si jen musíme umět všimnout a uvědomit, že je to právě ono. Fidoušova metoda spočívá v tom, že když jsme dorazili na místo a já mu vyndala deku na ležení, zakousl se do ní a tak dlouho na ni vrčel a pral se s ní, dokud ze sebe všechen ten stres nedostal. Potom už byl celý den úplně vyrovnaný a v pohodě. Nejdřív jsem mu ale chtěla to trhání zatrhnout, ale naštěstí jsem si rychle uvědomila, že jde právě o tohle. Proto vám radím, všímejte si co váš pes dělá, ale především proč to dělá, mnohdy to má opravdu pádný důvod a nemusí to být vždy znát na první pohled. Může to být štěkání, sběsilé běhání, nebo úplně jiné chování, ale důležité je, stres ze sebe dostat. Ostatně je to stejné jako u lidí, jen si to málokdo uvědomuje.

    No ale zpátky k Voříškiádě. Byla prostě super! Viděli jsme ukázky dog frisbee, canisterapie, agility. Disciplíny byly taky zajímavé, nejlepší a přímo bezkonkurenční bylo vození psů v kortouči (kolečku). Můžete mrknout na video :)

—————

Zpět